Når sunn mat gjør deg syk
Lian er bokaktuell i samarbeid med lege og ernæringsspesialist Dr. Sofie Hexeberg om histaminintoleranse. Det er en blanding av faglige innhold, personlige historier og oppskrifter på histaminvennlig mat.
Lian Kirksæther og Dr. Sofie Hexeberg
Om histaminintoleranse og hva du kan spise for å få det bedre
Bokaktuell
Kjøp nå
Hva er histaminer?
Histamin er et stoff som finnes i en rekke matvarer og som også produseres av kroppen selv. Normalt brytes histaminet ned av enzymet diaminoksidase (DAO) i tarmen. Men hos personer med histaminintoleranse fungerer ikke dette enzymet skikkelig, når kroppens evne til å bryte ned histamin fra mat er ikke tilstrekkelig. Symptomene på histaminintoleranse kan variere fra person til person, de kan være milde eller alvorlige og kan oppstå umiddelbart etter inntak av histaminrike matvarer eller etter en tid. Det er som sagt vanskelig å diagonisere, da symptomene kan ligne på symptomene ved andre tilstander og det heller ikke finnes klare diagnosekriterer.
Boken inneholder
Faglig innhold
Du får nyttig kunnskap om sykdommer og plager av lege og kostholdsekspert Dr. Sofie Hexeberg.
Oppskrifter
Du får deilige histaminvennlige oppskrifter, som er enkle å lage.
Personlige historier
Lian og flere andre forteller sine personlige historier, der du kan kjenne deg igjen og få inspirasjon.
Fysisk helse og histaminintoleranse
Her kan du blant annet lese om histaminintoleranse, maten vi spiser, tarmhelse, infeksjoner og stress.
Min historie
Den uforklarlige matintoleransen
Jeg har nesten hele livet slitt med å bli syk av mat uansett hvor sunn det er. Det har vært utallige legebesøker med uforklarlige symptomer, før jeg til slutt fant ut at jeg hadde histaminintoleranse.
Histaminintoleranse
Mange sliter med hodepine, allergier, lite energi, søvnforstyrrelser, fordøyelsesproblemer eller angst uten å vite at det kan være histaminintoleranse, som kan være årsaken til det hele. De spiser sunt og gjerne mye frukt og grønt. Men mye av den sunne maten er som gift for oss som har histaminintoleranse.
Histamin er egentlig en viktig del av immunforsvaret, og den kommuniserer med hjernen vår. Histamin er involvert i mange av kroppens prosesser, slik som immunforsvaret, nervesystemet og fordøyelsen, og fungerer som en del av kroppens forsvarssystem.
Når det gjelder allergiske reaksjoner er det histamin som står bak både rødhet, hevelser og kløe. Histamin påvirker nervebaner og hjelper til med fordøyelsen. Men hos en del mennesker klarer ikke kroppen å bryte ned histamin slik det skal. Det er fordi det er en svikt i systemet når det gjelder enzymet DAO (diaminioksidase). Da hoper histamin seg opp i kroppen og man får mange ulike symptomer som nevnt i liste under.
Hvorfor får man histaminintoleranse?
Histaminintoleranse er en intoleranse, som har økt på grunn av vår livsstil i dagens samfunn. Noen av årsakene til at man får histaminintoleranse er blant annet stress, kosthold, medikamenter, hormoner, ubalanse i tarmfloraen og miljø.
Noen er mer genetisk disponert enn andre. Det er viktig å vite at når man har histaminintoleranse så er vi forskjellige, og reagerer ulikt på ulike matvarer, og noen har mer plager enn andre.
Når vi belaster kroppen med mer histamin enn det som brytes ned, fører det til at vi får ulike plager. Det er altså inntaket av histamin fra mat og drikke som skaper problemer.